Fotos i vídeos. Seleccioneu l’any

En motiu de la celebració del 8 de març, el Fòrum de Tarragona per la Memòria organitza, des de fa diversos anys, aquest acte davant del convent de les Oblates, amb la voluntat de retre homenatge a totes les dones que hi van morir o van ésser represaliades durant el franquisme.

La repressió exercida sobre els vençuts i en concret, en el cas de les dones, va presentar una doble vessant. Per una banda, eren víctimes de la repressió política, formaven part del bàndol dels que havien perdut la guerra. I per l’altra, van patir la repressió, per raons de gènere, és a dir, pel fet de ser dones.

La historiadora Mónica Moreno ho explica molt bé en la següent reflexió: “no únicament van perdre els seus drets polítics (els quals havien obtingut feia molt poc temps amb la Segona República), sinó que a més a més van ser repudiades de la ciutadania civil i social per a ser recloses en l’àmbit domèstic i sotmeses a la tutela de l’home”.

Amb aquest acte, manifestem la voluntat de recordar i mantenir vius uns fets que van tenir lloc en el nostre passat recent i que van ser condemnats al silenci i amb el silenci a l’oblit. I que, malgrat haver tingut lloc fa 80 anys, continuen plenament vigents, ja que són moltes les dones arreu del món que segueixen patint la repressió, tant política com de gènere.

Durant l’acte, 12 dones llegeixen en primera persona les fitxes de les 11 dones mortes en aquest convent i un fragment de l’expedient de l’Elisa Cardona, l’única dona afusellada a la província de Tarragona.

Se’ls hi fa una petita ofrena i s’acompanya l’acte amb música. Fent-les així, de nou, presents.

A totes elles: a les dones del passat, a les dones del present i a les dones del futur va dedicat aquest petit acte d’homenatge i reparació.  Dades de les víctimes (per ordre alfabètic).
 


  Fotografies i vídeos d’algunes de les cocentracions  

ATENCIÓ!!! alguns fitxers poden tardar en obrir-se
2021 -  
  -
Fotografies de l’acte del 7 de març (la càrrega de l’arxiu pot tardar)
 
  -
recull de premsa
 
2020 -
Fotografies de l’acte del 7 de març (la càrrega de l’arxiu pot tardar)
 
2019 -
Fotografies de l’acte del 9 de març (la càrrega de l’arxiu pot tardar)
 
2018 -  
  -
Fotografies de l’acte del 10 de març (la càrrega de l’arxiu pot tardar)
 
2017 -  
  -
Fotografies de l’acte del 4 de març (la càrrega de l’arxiu pot tardar)
 
2016 -
Fotografies de l’acte del 5 de març (la càrrega de l’arxiu pot tardar)
 

  Vídeos relacionats.  

-
Elisa Cardona i les presoneres de les Oblates(Estrenat el 9 d’abril de 2021).
A cÓrrec de Pilar Camarasa, neboda de lĺElisa, i Montse Sans, membre del F˛rum de Tarragona per la Mem˛ria.