EL FÒRUM DE TARRAGONA PER LA MEMÒRIA administració

    El Fòrum de Tarragona per la Memòria, és una associació sense ànim de lucre, constituïda formalment el 22 d’octubre de 2015. Neix fruit de la trajectòria iniciada l’any 2010 per sectors de l’esquerra antifeixista de Tarragona amb la intenció de desenvolupar tot allò que l’anomenada Llei de la Memòria Històrica permet fer en l’àmbit local.

    Prèviament a la seva constitució formal, el Fòrum ja funcionava com a tal, organitzant actes diversos com: les visites guiades pels indrets de la repressió franquista a la ciutat de Tarragona i l’acte reivindicatiu del 8 de març, davant del convent de les Oblates (presó de dones durant la dictadura) per recordar a les que foren allí durament represaliades i en què 11 d’elles van trobar la mort.

    El Fòrum neix físicament a Tarragona, com quelcom natural, perquè era aquí on es realitzaven els judicis sumaríssims, on es patia presó i on s’enterraven els afusellats o els morts de resultes de les dures condicions a les quals es veien sotmesos durant l’estada a presó. Molts d’ells no eren naturals de Tarragona i per aquest motiu volem que el nostre camp de treball sigui ampli i sobrepassi els límits de la ciutat que ens ha vist néixer. Entenem que les lleis per la recuperació de la memòria, tan espanyola com la catalana, no han permès desenvolupar eines que permetessin recuperar la dignitat dels demòcrates assassinats per la dictadura franquista. La reforma pactada entre la dictadura i els partits demòcrates van deixar sota la catifa quasi quatre dècades de Dictadura, sense tenir en compte l’avanç democràtic que va aconseguir amb la legislació que va generar la Segona República Espanyola.

    Sense l’anul·lació de la llei d’Amnistia del 1977 no es podrà avançar en la recuperació de la Democràcia, ja que barra el pas a qualsevol iniciativa jurídica que permeti recuperar els valors democràtics que va començar a implementar la Segona República (1931-1939) i que van ser aturats per una guerra i una repressió que encara avui es manifesta en retallades democràtiques.

    Pensem que la recuperació i l’aplicació de les lleis de memòria en tots els seus aspectes han d’anar de la mà de les diferents administracions i no d’entitats privades. Exigim Justícia, Veritat, Reparació i no repetició. És per tot això que demanem:

1.
Es retirin totes les distincions, honors i medalles atorgades durant la Dictadura franquista (1939-1978) i retornar-los a aquelles entitats o persones que van lluitar per la recuperació de la Democràcia.
2.
Retirada de tots els símbols franquistes, estàtues i monuments franquistes dels nostres carrers i places, ja siguin públics com privats.
3.
Senyalització i dignificació amb rigor històric dels indrets de la repressió franquista a Tarragona, ja que a Tarragona s’empresonaven, jutjaven, afusellaven i enterraven en una fossa als demòcrates republicans de les comarques del Camp de Tarragona i de les Terres de l’Ebre.
    Col·laborem amb l’Administració local demanant rigor històric i als seus representants i tècnics, valentia a l’hora d’aplicar la responsabilitat política que els demòcrates exigim. El Fòrum pel seu compte treballa en la recerca, sensibilització i la difusió mitjançant tríptics informatius, visites guiades, actes públics i comunicats per recuperar la memòria d’una democràcia segrestada pels hostes del franquisme.

    Creiem que la llibertat no es pot construir sense escoltar els crits dels assassinats per la dictadura franquista. Volem transmetre a l’Administració la necessitat de conèixer que, com i on va passar la brutal repressió a la nostra ciutat, i que actuï políticament amb valentia senyalitzant els llocs de la repressió franquista.

Tarragona, 2020